Все повече гръцки фирми се местят у нас

Само за няколко месеца броят им се е увеличил с 30%

Все повече гръцки фирми се местят у нас
544 ~ 2 мин. четене

Гръцки фирми масово търсят спасение на бизнеса си в България. През последните месеци броят на бизнесмените, преместили фирмите си от Гърция у нас, се е увеличил с между 20 и 30%. Причината е повишаването на данъците, което предприе средиземноморската страна.

Местещите се предприятия са били по-скоро разположени в северната част на Гърция и са от типа малки и средни. Сферите, в които оперират варират от производствени компании до фирми, предоставящи услуги.

В основата на случващото се стои икономическата криза в страната. Тя принуди хиляди малки и средни предприятия и някои големи компании да се преместят в съседните страни. Последните икономически мерки, които властите в Атина приеха, доведоха до огромна вълна от гръцки бизнесмени, търсещи по-добра почва за бизнеса си в България, където данъците са далеч по-ниски, предават greece.greekreporter.com, цитирани от expert.bg.

Счетоводните гръцки фирми получават хиляди заявки от малки и средни предприемачи, които искат да прехвърлят бизнеса си в България. Само през последните 40 дни голяма счетоводна кантора в Пирея е получила 20 молби от предприятия за търговия на едро, които искат да напуснат Гърция и да се преместят в София и Варна.

Гръцките консултантски фирми изглежда, че ще се възползват максимално от случващото се. Те са увеличили своята онлайн реклама, където посочват предимствата за фирмите, които преустановяват дейността си в България. Отбелязват се ниското облагане на корпоративните печалби (от 10%), на дивидентите (от 5%), избягването на двойното данъчно облагане, ниският размер на капитал, който е необходим за основаването на бизнес (едва 50 евро). Също така едно от основните неща, които привличат гръцките предприемачи е стабилността на банковата ни система.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg