Всеки българин изхвърля 100 кг храна годишно

Производителите не даряват, защото трябва да плащат ДДС

Всеки българин изхвърля 100 кг храна годишно
192 ~ 1 мин. четене

Всеки българин годишно изхвърля между 90 и 100 кг храна. Това съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова пред „Фокус”.

Според нея промоциите в магазините влияят на огромните количества храна, които се купуват и после унищожават. Изкушени от изгодните оферти, много българи купуват стоки, от които всъщност не се нуждаят. В същото време близо 1,6 милиона души у нас живеят под прага на бедността. От Хранителната банка отдавна настояват да се въведат облекчения при даряването на храна. Така част от продуктите, които са годни за употреба, ще могат да стигнат до нуждаещите се чрез тази банка.

Големи търговски вериги и производители даряват на Хранителната банка стоки, които все още са годни за употреба, но срокът им предстои да изтече. Например от началото на годината БХБ е успяла да събере 120 тона продукти и да ги разпредели сред 22 хил. българи, които се нуждаят от подкрепа.

Все още повечето производители и търговци обаче предпочитат да изхвърлят храните, вместо да ги даряват. Причината е, че таксите за екарисажа са около 4-5% върху стойността на продуктите, а при дарение на държавата се плаща 20% ДДС. От няколко години финансовото министерство отказва да въведе данъчно облекчение за дарението на храни, защото според експертите така се създават възможности за данъчни измами.

Същият проблем съществува и в Европа. До 80% от изхвърляната храна в ЕС, или 47 млн. тона годишно, може да се избегне, сочи проучване, огласено преди ден.

Подкрепи Economic.bg