Гърция обсъжда плана за 85-те млрд. кредит

В три часа през нощта депутатите едва са започнали пленарната сесия

Гърция обсъжда плана за 85-те млрд. кредит
Автор: Александра Сотирова

Последната фаза от приемането на третия спасителен план за Гърция за последните пет години се състоя снощи в Атинския парламент. Нощта беше белязана от нежеланията на лявото крило на СИРИЗА, на Германия и на МВФ, предаде БГНЕС.

В три часа през нощта след цял ден дебати в комисиите, 300 депутати едва бяха започнали пленарната сесия, която трябва да доведе до гласуване. Сраженията са на процедурното поле и начело с председателя на парламента Зои Константинопулу от управляващата партия, но яростна противничка на плана.

Тя желаеше да заеме цялото време, предвидено за текстовете, за да се разгледа законопроекта от 400 страници, преструвайки се, че не обръща внимание на срещата на финансовите министри от еврозоната (еврогрупата) насрочена за петък следобед в Брюксел.

Финансовият министър Евклид Цакалотос пледира да се ускори крачката. "Просто е", каза той. "Еврогрупата е от 16:00 утре (15:00 брюкселско време) и без тези елементи еврогрупата няма да вземе решение, ще има мостов заем и правителството ще трябва да се ангажира с нови приоритетни действия".

След месеци на отлагане, особено при бившия финансов министър Янис Варуфакис, правителството на Ципрас напредна в ускорен марш през последните седмици, за да сключи с кредиторите на страната (ЕС, МВФ, ЕЦБ, Европейска система за стабилност), които единодушно приветстваха тази нова добронамереност, заем 85 милиарда евро за период от три години в замяна на нови драстични мерки за икономии.

Благодарение на първия превод от около 20 милиарда в следващите дни Атина ще може да направи съществено погасяване на 3,4 милиарда евро към ЕЦБ, и ще започне да плаща на доставчиците на държавата, които не са получавали от месеци, парализирайки допълнително икономиката.

Ако не постигнат съгласие с еврогрупата, гърците ще трябва да се задоволят с мостов заем, преди да продължат, без съмнение, по-нататъшното обсъждане и да поемат нови ангажименти.

Това няма да е неприятно на Германия, привърженик на възможността да не се бърза, и за мостов заем. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле вече посочи, че ще има "въпроси" които ще постави на еврогрупата относно плана, сключен на разсъмване във вторник, след 15 дни интензивна работа в хотел в Атина между гърците и техните кредитори.

Друг въпрос, по който, парадоксално, най-непримиримите към Гърция германски политици лявото крила на СИРИЗА се обединяват е интересът от излизане на Гърция от еврозоната.

Така бившият енергиен министър и привърженик на връщането на драхмата Панайотис Лафазанис призова в четвъртък за създаването на национално движение срещу мерките за строги икономии и си навлече гнева на правителството.

Има малко напрежение по приемането на текста от гръцкия парламент, който по същество е пътна карта до 2018 г. която съчетава мерки за фискални и структурни реформи.

Три основни опозиционни партии (консервативната Нова демокрация, социалистическата ПАСОК и лявоцентристката "Реката" (Потами) би трябвало да дадат своите 106 гласа (от общо 300).

Но Ципрас отново ще бъде изправен пред фракциите, обединените противниците на новата програма за икономии в рамките на неговата партия. Вероятно много от гласовете ще се обърнат срещу него до точката, в която той губи своето парламентарно мнозинство.

В този климат перспективата за предсрочни избори през есента става все по-близка за министър-председателя, който остава много популярен и най-вероятно ще се отърве от корен от тези вътрешни протестиращи.

В четвъртък вечерта МВФ заяви, че благоприятното разположение към плана за помощ на Гърция, в чиято подготовка участва, може да се промени през следващите седмици и все още е под въпрос дали ще се присъедини финансово към помощта. Това ще зависи от "решенията", които европейците ще вземат, за да облекчат гръцкия дълг, който със своите 170% от БВП, а дори и повече с новото споразумение, вашингтонската институция смята за твърде висок, за да дава още пари назаем на Атина.

Тази твърда позиция ще затрудни участниците в еврогрупата, водена от Германия, които изискват участието на МВФ в спасителния план, но са крайно дръпнати пред възможно намаляване на гръцкия дълг. 

Коментари: 0