Недостиг на храна във Венецуела

Липсата на основни стоки предизвиква много кражби

Недостиг на храна във Венецуела
3662 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Много хора осъмнаха пред супермаркетите във венецуелския град Маракайбо, надявайки се да бъдат първи на опашката за ограничените количества ориз, мляко и др. след отварянето на магазините, предава Ройтерс.

Някои от чакащите са спали върху кашони, а други са пиели кафе, за да дочакат отварянето на супермаркетите. Всички венецуелци се оплакват от положението си и недостига на храна.

Липсата на основни стоки предизвиква много кражби, но повечето граждани казват, че прибягват до среднощните чакания, за да се сдобият с храна.

Не мога да намеря мляко за детето ми. Какво ще правя?“, казва Лейда Силва, плачейки пред супермаркет в северната част на Маракайбо.

Недостигът на храни във Венецуела, която е основен производител на петрол, е вследствие на въведения валутен контрол. По-ниските цени на петрола, рецесията и високата инфлация, допълнително влошават икономическите перспективи на страната.

Министерството на информацията не отговаря на запитванията за коментар. 

Десетки са опитите за грабеж, причинени от липсата на основни хранителни продукти. В някои части на страната вече са забранили среднощните опашки, позовавайки се проблемите с кражбите.

Подкрепи Economic.bg