„Гражданска отговорност“ ще поскъпне

Причината е увеличаване броя на държавите, в които ще важи \"Зелена карта\"

„Гражданска отговорност“ ще поскъпне
3719 ~ 2 мин. четене

Задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне заради увеличаване броя на държавите, в които ще бъдат покривани евентуалните щети. В момента сертификатът "Зелена карта", който прави валидна българската застраховка в чужбина, задължително влиза в полицата за страните от европейското икономически пространство, но за други 13 държави се купува допълнително. 

Ако депутатите приемат предложението задължителното покритие да обхване и тези държави, това ще доведе до оскъпяване на полицата дори и за шофьори, които не излизат от България, казват специалисти.

13 са държавите, за които в момента трябва да се закупи допълнително сертификат "Зелена карта". Сред тях са Турция, Сърбия и Македония. Ако застрахователите трябва да допълнят риска от пътни произшествия в тях, както предполагат новите текстове, това ще оскъпи гражданската отговорност за много водачи, обясни пред "Хоризонт" Цветанка Крумова, която ръководи една от големите застрахователни компании у нас: Естествено е, че полицата ще бъде по-скъпа, защото ние ще трябва да прилагаме една усреднена премия за целия обхват на застраховката.

Около 30 процента от щетите, плащани от застрахователите, са за произшествия в чужбина. Според Орлин Пенев, който ръководи Националното бюро "Зелена карта", поскъпването няма да е драстично. "Пазарът е твърде крехък и твърде чувствителен в това отношение за приказките, които се говорят, че ще скочат 30, 40 или 50 процента. Не мисля, че би могло да стане това нещо в скоро време. Съгласен съм, че цената на застраховката "Гражданска отговорност" е изключително ниска от гледна точка на елементите, които се покриват", каза той.

Хората, пътуващи често към дестинациите, които предстоят да бъдат обхванати задължително от "Гражданската отговорност" може дори да спечелят:

За тези, които никога не излизат извън територията на България, които досега имаха възможност да получат отстъпка, тази отстъпка вече ще бъде невъзможна, каза още Цветанка Крумова. 

Новите текстове трябва да бъдат приети в парламента през есента. 

Подкрепи Economic.bg