Всички устройства на Samsung ще поддържат IoT до 2020 г.

Компанията очерта визията си за интелигентни решения чрез Интернет на нещата

Всички устройства на Samsung ще поддържат IoT до 2020 г.

Samsung Electronics Co., Ltd очерта своята визия и стратегия си за интелигентни изживявания чрез концепцията си за IoT (Интернет на нещата). Това стана на международното изложение за потребителска електроника (CES), което се провежда в момента в Лас Вегас.

Samsung демонстрира възможността за безпроблемно свързване на устройства в дома, офиса и на път. Усилията на компанията са насочени към това всички продукти на бранда да поддържат IoT (Интернет на нещата) до 2020 г. В допълнение бе обявено, че компанията планира да ускори внедряването концепцията си за IoT чрез отворена, последователна и интелигентна платформа.


“Ние в Samsung вярваме, че прилагането на IoT (Интернет на нещата) трябва да е така просто, както е да натиснеш копчето за осветлението, например. С новите услуги, които днес представяме, IoT (Интернет на нещата) става много по-лесно и безпроблемно”, заяви Хюнсук Ким, президент и ръководител на Samsung Consumer Electronics Division и Samsung Research. “Отдадени сме на това да ускорим внедряването на IoT (Интернет на нещата), да направим тази технология приложима за всеки потребител и да превърнем всички свързани Samsung устройства в интелигентни продукти до 2020 г. Този прогрес ще помогне на потребителите да осъзнаят удобството, ползите и лекотата на свързания живот”.

Смарт устройства за всеки

Философията на компанията за IoT (Интернет на нещата) се основава на отворена иновация, която я прави достъпна за повече хора, а приложена по интелигентен начин, може да персонализира потребителското изживяване. Днешната фрагментирана и сложна IoT (Интернет на нещата), екосистема е пречка пред масовото й внедряване. За да може тази концепция да бъде приложима и достъпна, се изисква мащабна и отворена иновация. Благодарение на солидното си портфолио от продукти, включително телевизори, домакински електроуреди и смартфони, както и на водещата роля на Samsung за предоставяне на 5G свързаност, компанията има изключителната възможност да предостави отворена IoT (Интернет на нещата) екосистема чрез концепцията SmartThings.

Samsung работи с партньори като Open Connectivity Foundation (OCF), за да дефинира общовалидни стандарти, приложими за цялата индустрия. Oрганизацията OCF е най-големият в света стандартизатор, специализиран в областта на Интернет на нещата. Към момента продукти като АRTIK чипа на марката, климатик и хладилника Family hub вече са сертифицирани от OCF по критерия за оперативна съвместимост, необходим за IoT.

През пролетта на 2018 г., Samsung ще интегрира всички свои IoT (Интернет на нещата) приложения – Samsung Connect, Smart Home, Smart View и други, в едно общо приложение SmartThings. По този начин, чрез едно единствено приложение, всички Samsung смарт устройства ще бъдат свързани и ще могат да се контролират директно от телефона, телевизора или колата през едно единствено приложение. В допълнение, компанията обяви и плановете си да интегрира платформата HARMAN Ignite към облака SmartThings. По този начин концепцията Интернет на нещата ще отиде отвъд умния дом, навлизайки и в колата. В резултат, потребителите ще могат да контролират своя свързан дом от колата, както и обратното.

Неразделна част от визията на Samsung за отворени и интелигентни IoT (Интернет на нещата) изживявания е да прави устройствата умни. С виртуалния си асистент Bixby Samsung прави възможно предоставянето на персонализирани интелигентни услуги при повече устройства. През тази година смарт телевизорите на Samsung и новите хладилници Family Hub ще бъдат снабдени с гласови команди чрез Bixby и така ще облекчат ежедневните задачи у дома. Устройствата и услугите, които са свързани помежду си и работят в синхрон, подпомогнати и от интелигентни платформи, правят домакинската работа по-приятна и лесна за изпълнение.

Тъй като свързаността изисква и висока сигурност, Samsung обяви, че ще въведе надеждната технология Samsung Knox при свързаните устройства, включително интелигентните телевизори и smart signage монитори, допълнителни мобилни продукти и смарт електроуреди. Технологията Knox включва хардуерни системи за сигурност и фърмуер актуализации, които гарантират защитата на устройствата.

Създаване на свързано бъдеще

Samsung подчерта ангажимента си да разработва революционни технологии, като само през 2017 г. е инвестирала над 14 млрд. долара в проучвания и разработки. Компанията увеличи инвестициите си и в Samsung NEXT – ключова инициатива за утвърждаването й като интеграционна хардуерна и софтуерна компания.

Дружеството създаде също и нов център за изкуствен интелект като част от новосформираното звено за проучвания на компанията. Той е съставен от четири лаборатории в Торонто, Монреал, Кеймбридж и Русия (2018), които ще работят в синхрон с научните разработки на Samsung в Корея и Силициевата долина,  така че да ускорят развитието на изкуствения интелект.

Едно улеснено ежедневие

Новите продукти и услуги, представени на CES 2018, са ясен израз на това как Samsung напредва в изграждането на едно по-лесно и приятно потребителско изживяване чрез концепцията IoT.

Дом: От тази година Samsung Smart телевизорите ще създадат  една обща свързаност за устройствата в дома, за да осигурят безпроблемно логване на потребителите от момента, в който телевизорът е разопакован. Новите хладилници Family Hub предлагат широк спектър от смарт функции, като например синхронизиране на съхранението на храните с процеса на приготвяне на вечерята, осигурявайки по този начин по-добра свързаност и организираност за членовете на семейството. Смарт телевизорите на Samsung, както и хладилниците Family Hub, ще са оборудвани с виртуалния асистент Bixby, който ще осигури на телевизорите възможност за достъп до по-голям брой приложения, лесно търсене на филми по жанрове и актьори и показване на снимки, а на хладилниците Family Hub  възможността да разпознават индивидуалните гласове на членовете на семейството и да предоставят персонализирана информация като новини и актуализации в календара. Смарт телевизорите и Family Hub хладилниците също ще работят на обща облачна платформа SmartThings Cloud, която служи като интелигентно табло за наблюдение и контрол на свързани устройства.

Офис: Samsung променя разбирането за това какво е традиционен офис чрез своите гъвкави решения, които са в унисон с модерното мобилно работно пространство. Samsung Notebook 9 Pen придава повече мощност, преносимост и производителност на ноутбука за онези, чиято работа не приключва с напускането на офиса. 55-инчовият Samsung Flip - интерактивен и дигитален флипчарт на Samsung, улеснява екипната работа в офиса, свързвайки с лекота смартфоните и лаптопите на отделните служители за по-бърз обмен на информация и идеи. С помощта на устройството, до четири участника в дискусията ще могат едновременно да представят съдържание на екрана по едно и също време, използвайки пръстите си или вградената писалка.

Мобилност: Samsung подпомага прехода към 5G мрежи, които ще дадат възможност за повече свързани изживявания. Компанията си партнира с доставчици на безжични и широколентови мрежи за първите тестове на 5G свързаност, която дава до 100 пъти по-висока скорост отколкото 4G LTE, с която работят днешните телефони. С помощта на 5G свързаността, Samsung демонстрира своята визия за по-комфортно шофиране. Дигиталното купе на Samsung показва как колите с лекота ще могат да се свързват с други устройства чрез IoT. Дизайнът на новото табло с виртуален асистент Bixby позволява на шофьорите с лекота да контролират случващото се в автомобила и едновременно с това да управляват устройствата у дома чрез гласови команди, жестове или друг вид команди. Пътниците в колата могат да се насладят и на ултра бърз стрийм на филми, докато са на път. Първият в индустрията 5G Telematics Control Unit (TCU) може по-бързо да сваля и качва данни и осигурява всички възможности за комуникация с автомобила, полагайки основите на едно много по-автономно шофиране.

Коментари: 0