Втори голям срив на световния интернет за 10 дни

Сред засегнатите са авиокомпании и банки в САЩ, Австралия и Нова Зеландия

Втори голям срив на световния интернет за 10 дни

Снимка: Unsplash

6614 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Сайтовете на авиокомпании, банки и онлайн магазини изчезнаха от онлайн пространството след срив на част от интернет инфраструктурата. Това е второто голямо прекъсване на мрежата за последните 10 дни, след като миналата седмица авария доведе до „изчезването“ на някои от най-големите световни медии, като New York Times, CNN и Bloomberg.

Сред засегнатите сега са няколко австралийски и новозеландски банки и американски авиокомпании, сред които American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines и Delta Air Lines. От финансовите институции личат имената на Macquarie Bank, Allianz и Commonwealth Bank, ANZ, Westpac, St George, ME bank.

Прекъсването този път е резултат от срив в системите на компанията за уеб услуги Akamai Technologies. „Наясно сме с проблема и работим активно за възстановяване на услугите възможно най-скоро“, каза в изявление на технологичната фирма. Тя предоставя една от най-големите мрежи за доставка на съдържание в света (CDN) – услуга, предназначена да ускори времето за зареждане на уебсайтове.

Прекъсванията идват малко повече от седмица, след като технически проблем при друга CDN Компания – Fastly, доведе до срив на безброй уебсайтове и приложения по света, които спряха работа за около час.

Подкрепи Economic.bg