Отворените градини блокират помощта от НАП към заведенията

Ако обектите са с тераси, градини и открити площи, те няма да бъдат компенсирани за периода след 1 април

Отворените градини блокират помощта от НАП към заведенията

Снимка: Красимир Свраков

1268 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Мерки срещу COVID-19

Право на помощ от последната, трета фаза на схемата с оборотен капитал от Националната агенция за приходите (НАП) ще имат само бизнеси, които са били с изцяло преустановена дейност със заповед на тогавашния здравен министър Костадин Ангелов. Това означава, че заведенията с тераси, градини и открити площи, няма да могат да кандидатстват за компенсации от държавата след 1 април без значение дали откритите площи са били на практика отворени или не. Обектите няма да получат помощ за останалата затворена част от обекта им, обясняват експертите от НАП.

Те допълват, че това е факт, тъй като по закон могат да компенсират само обекти с изцяло преустановена дейност. Припомняме, че за заведенията това е периодът 22 - 31 март, като след това им бе разрешено да отворят откритите си площи. 

Големите магазини за нехранителни стоки също нямат право на помощ, ако са работели през гише или пък са ограничили площта на обекта, за да „надхитрят“ ограниченията.

По тази причина формулярите за кандидатстване сега трябва да са придружени и от декларация за обстоятелства. Тя е задължителна за ресторанти, заведения и магазини с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки. В нея въпросните фирми трябва да посочат дали разполагат с открити пространства, а магазините - дали са осъществявали продажби на място.

От НАП напомнят, че срокът за кандидатстване по третата фаза изтича на 22 юни и няма да бъде удължаван. Частта от програмата обхваща периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г. Процесът по кандидатстване пък бе значително забавен, като от ресторантьорския бранш имаха съмнения, че финансова подкрепа за периода на последното затваряне изобщо няма да бъде оказана. Бюджетът по тази фаза е 55 млн. лв., а максималният размер за едно предприятие е 100 хил. лв.

Подкрепи Economic.bg