Вятърни турбини захранват централата на Intel в САЩ

Микротурбините ще генерират мощност през 65% от времето

Вятърни турбини захранват централата на Intel в САЩ

Снимка: БГНЕС

472 ~ 1 мин. четене

Intel започна серия от тестове на вятърни микротурбини, монтирани на покрива на централата на компанията в Санта Клара, Калифония. Върху сградата вече са инсталирани 58 вятърни перки и съответното оборудване, пише Greentech.bg. Така фирмата се надява да захранва с чиста енергия главния си офис.

Всяка турбина тежи около 13,6 кг и е висока около 2 метра. Малките размери и тегло правят тези генератори универсални – те могат да се използват както от големи, така и от малки компании и дори от индивидуални потребители.

Според предварителните оценки, при средна скорост на вятъра от 3,6-4 метра в секунда, микротурбините ще генерират електричество в 65% от времето, т.е. 65 KWh. Разположени по краищата на покрива, съоръженията използват максимално ефективно силата на вятъра и не пречат на слънчевите панели, с които съжителстват на една и съща сграда.

С този пилотен проект Intel разчита да получи данни, които ще позволят на компанията да оцени предимствата на екологично чистата електроенергия и да разработи план за нейното по-нататъшно използване. В момента Intel разполага с 21 соларни електроцентрали по света с обща производителност над 12 млн. киловатчаса годишно.

От 2008 г. насам, Intel е инвестирала $ 118 милиона в спестяване на енергия и e завършила около 2300 проекта. Компанията добави, че тези инвестиции са генерирали спестявания от $ 249 милиона до края на 2014 година.

Подкрепи Economic.bg