Интерконекторът с Гърция стартира официално на 12 юни

Окончателното инвестиционно споразумение ще бъде подписано в София

Интерконекторът с Гърция стартира официално на 12 юни
212 ~ 2 мин. четене

На 12 юни България и Гърция ще подпишат окончателното инвестиционно решение, което ще даде официален старт на проект за интерконекторна газова връзка между двете държави. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова по време на енергиен форум, предаде БГНЕС.

Министър Петкова изнесе презентация озаглавена "Диверсификация на източниците и на маршрутите на газ", като започна гостите с развитието по 4-те интерконекторни връзки – с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Гласуван е бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта – вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова. Тя изрази надежди, че на 12 юни това споразумение ще бъде подписано. По-късно пред журналисти Петкова посочи, че подписването ще се случи в София.

До март 2016 г. трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 г. той трябва да бъде факт, сподели Петкова. С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион, посочи Петкова. Трасето на газовата връзка с Гърция е с дължина 182 км., от които около 150 км. са на българска територия.

По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежди, че до края на 2015 г. тя бъде завършена. По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях. Създадени са "по-интензивни контакти" и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната, посочи Петкова.

На 13 март родното Министерство на енергетиката е стартирало обществена поръчка за строителен надзор във връзка с изпълнението на този проект, има и извършено предпроектно проучване. По този проект също има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

Тя отказа да коментира твърдения и публикации в медиите, че е възможно проектът "Южен поток" да не е окончателно прекратен. Петкова единствено обяви, че на този етап страната ни продължава да няма официално уведомление от "Газпром", че проектът е спрян. Продължава работата и по изпълнение на споразумението, подписано с американските централи в Маришкия басейн, отчете Петкова без да коментира с подробности на какъв етап е този процес.Подкрепи Economic.bg