Въпреки нежеланието на БСП и ГЕРБ българите в чужбина ще могат да гласуват масово

Изборните секции в страните извън Европейския съюз ще бъдат разкривани при само 40 заявления от избиратели

Въпреки нежеланието на БСП и ГЕРБ българите в чужбина ще могат да гласуват масово

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Депутатите приеха окончателно предложението на партия „Има такъв народ“ за създаване на повече секции в чужбина. Това стана факт, въпреки че от ГЕРБ гласуваха „против“ и „въздържали се“, а БСП -  „въздържали се“. Благодарение на гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън“ секциите в страните извън Европейския съюз ще бъдат разкривани при само 40 заявления от избиратели.

Изборни правила

Съпротивата на ГЕРБ и БСП изглежда логична, тъй като тези две партии получават най-малко гласове от чужбина. Ако бъдат открити много секции извън страната, напусналите българи заради лошата икономическа ситуация в страната ще могат да гласуват масово, с което да намалят влиянието на двете политически формации. На парламентарните избори на 4 април "Има такъв народ" и "Демократична България" получиха най-много от гласовете в чужбина въпреки огромните затруднения и опашки за гласуване в САЩ, Канада и Великобритания и др. Много български граждани не успяха да гласуват, тъй като не стигна времето в изборния ден.

ДПС от своя страна имат интерес секциите в Турция да са повече от 35, тъй като и там има много хора, с право на глас.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини в лицемерие групите, които не подкрепиха предложението и посочи, че те „нямат мисъл“ за българите в чужбина.

„С това гласуване маските паднаха. Ясно е кои са политическите сили, които се боят от вота на българите зад граница“, посочи Мая Манолова от ИСМВ.

Нима са по-малко българи тези, които живеят в Турция, Америка или Израел? Не забравяйте, че това са нашите граждани, които са най-големият инвеститор в България, защото пращат парите си, които печелят в чужбина тук“, посочи Мика Зайкова от „Има такъв народ“, като изрази „потреса“ от социалистите, които не подкрепиха предложението.

Така, след като новите партии в парламента и ДПС приеха промените, се слага край на ограничението изборните секции в страните извън Европейския съюз в чужбина са ограничени до 35. Това бе въведено през 2016 г. от ГЕРБ и „Патриотите“ с цел да се ограничи гласуването в Турция.

Припомняме, че идеята на „Има такъв народ“ бе критикувана от дни от ГЕРБ и ВМРО, която остана извън парламента, но организира протест в сряда, когато президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“.

Коментари: 0