Въпреки ваксините СЗО не очаква скорошно връщане към „нормалното“

А стаден имунитет едва ли ще бъде постигнат през 2021 г.

Въпреки ваксините СЗО не очаква скорошно връщане към „нормалното“

Снимка: БТА

9470 ~ 1 мин. четене

Въпреки стартиралата широка кампания по ваксинация срещу COVID-19 стадният имунитет срещу заразата няма да бъде постигнат през настоящата 2021 г., заяви главният учен на Световната здравна организация Сумия Сваминатан. Дотогава ще са необходими превантивни мерки, като носенето на маски например.

Имунизацията вече стартира в редица страни, но все още има фактори, които възпрепятстват пълноценното ѝ разгръщане. Става дума за ограничения достъп до ваксини в развиващите се страни, скептицизмът по отношение към този тип фармацевтични продукти и потенциалът за вирусни мутации, обясняват от СЗО.

Ваксинацията по света все още е в първия етап от разгръщането си. А стаден имунитет възниква, когато достатъчно хора от една популация имат защита срещу инфекция, така че да се предотврати разпространението на болестта.

Ние няма да постигнем нива на популационен имунитет или стаден имунитет през 2021 г.“, каза Сваминатан на брифинг, предава DW.

Ученият подчерта, че физическата дистанция, миенето на ръцете и носенето на маски ще продължат да са необходими мерки за ограничаване на разпространението на COVID през тази година.

Тя призова хората за търпение и посочи, че пускането на ваксините отнема време, тъй като се изискват големи мащаби на производство.

„Няма да се върнем към нормалното бързо“, каза и Дейл Фишър, председател на мрежата за предупреждение и отговор на СЗО. Той също не очаква постигане на стаден имунитет през тази година.

„Може да има някои държави, които биха могли да го постигнат, но дори и тогава това няма да доведе до „нормалност“, особено по отношение на граничния контрол“, добави той.

Подкрепи Economic.bg