Xerox излиза от съвместния бизнес с Fujifilm

В сделка за 2,3 млрд. долара

Xerox излиза от съвместния бизнес с Fujifilm

Снимка: Fuji Xerox

Xerox Holdings Corp продава 25-процентовия си дял във Fuji Xerox, 57-годишното си съвместно предприятие с Fujifilm Holdings Corp, на японския си партньор за 2,3 милиарда долара, което прекратява продължителен спор за потенциално сливане.

Продажбата идва след като миналата година Xerox сключи сделка на стойност 6,1 милиарда долара с Fujifilm в споразумение с инвеститорите Карл Айкан и Дарвин Дийсън, което даде контрола на американския гигант на ново управление.

Като част от сделката, обявена от Xerox и Fujifilm във вторник, Xerox ще продаде и мажоритарния си дял в друго по-малко съвместно предприятие с Fuji Xerox на японската фирма.

Двете компании се договориха в началото на миналата година за сложна сделка, която щеше да обедини Xerox в съвместното им предприятие в Азия Fuji Xerox и да даде контрол на Fujifilm. Това подтикна Айкан и Дийсън, които притежават около 15% от Xerox, да заявят, е американската фирма е подценявана, и да започнат битка.

Горчивата правна борба създаде голяма несигурност за двете фирми, които мнозина анализатори смятат за неразривно преплетени чрез съвместното предприятие Fuji Xerox.

Предприятието представлява почти половината от приходите на Fujifilm, докато Xerox вече не създава свои офис копирни машини, вместо това разчита най-вече на Fuji Xerox.
Коментари: 0