22 юли е бил най-натовареният ден в историята на авиацията

Но рекордът може да бъде счупен още съвсем скоро

22 юли е бил най-натовареният ден в историята на авиацията
Повече от 225 000 полета са били извършени в небето в сряда, 24 юли - и това е рекорд за броя полети в един ден. Flightradar24, услуга за проследяване на въздушното движение в реално време, пише, че това е първият път, откакто е започнала да следи полетите през 2006 г., когато са били проследени толкова много самолети.

Картинката показва почти всеки самолет в света, който е летял в сряда между полунощ и 11:59 ч. сутринта, според Иън Петченик, който управлява медийните и обществени отношения на компанията.

Цифрата включва всичко - от товарни самолети и търговски пътнически полети до хеликоптери, частни самолети, планери, полети за разглеждане на забележителности и лични самолети.

Вероятно рекордът ще бъде счупен поне още няколко пъти тази година, каза Петченик, може би още тази седмица. Края на юли и началото на август обикновено са най-натоварените периоди за въздушното движение, тъй като повечето хора се отправят на почивка.

Сайтът обаче проследява самите полети - 225 000, на брой, но не може да даде данни например за броя на пътниците или количеството на превозените товари и общото изминато от въздухоплавателните средства разстояние.

Много хора критикуват увеличаването на пътуванията по въздух като вредни за околната среда и допринасящи за изменението на климата. Търговският въздушен транспорт съставлява от 2 до 3% от произведените от човека въглеродни емисии.
Коментари: 0