ЮНЕСКО започва утре гласуването за нов генерален директор

Седем страни предложиха кандидат за поста

ЮНЕСКО започва утре гласуването за нов генерален директор

Изпълнителният съвет на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ще започне от утре 9 октомври 2017 г. да гласува за нов генерален директор на ЮНЕСКО. Това заяви Ирина Бокова, генерален директор на световната организация в интервю за френския всекидневник "Ле Монд", цитирана от Dailysabah.

Важно предизвикателство за този, който е избран да ръководи организацията, ще бъде "да намали свръхполитизирането на работата му, което от време на време го превръща в куратор, който възпрепятства постигането на нейните цели", пише ливанският кандидат за поста Вера ел Хури Лакьой в изявление към кандидатурата си.

Седем страни предложиха кандидати за нов генерален директор на ЮНЕСКО, включително Франция, Китай, Виетнам, Азербайджан, Египет, Катар и Ливан.

Първият кръг от гласуването започва в понеделник 9 октомври 2017 г. Ако никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство от 58 членове на изпълнителния съвет, гласуването може да продължи през седмицата с още четири кръга. Победителят ще трябва да бъде потвърден с гласуване от общата конференция на всички държави-членки на 10 ноември.

ЮНЕСКО, която е най-известна със списъка си с обекти на световното наследство, в неотдавнашното минало многократно е била засенчена от конфликти в Близкия изток. След като организацията прие Палестина като член, САЩ - тогава най-големият финансов посредник на ЮНЕСКО спря плащанията на организацията.

Коментари: 0