САЩ и Турция спряха да издават визи помежду си

Мярката идва, след като миналата седмица бе арестуван в Истанбул служител на американското консулство

САЩ и Турция спряха да издават визи помежду си
Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон заявиха, че временно спират всички неимиграционни визови услуги за гражданите на двете държави. Според съобщението, двете страни трябва да преоценят взаимните си ангажименти във връзка със сигурността на своя персонал, пише "Интерфакс".

Няма да се издават визи в областта на туризма, бизнеса, медицинското лечение, временната заетост, образованието, медиите, дипломатическата дейност.

Мярката от американска страна идва в отговор на инцидент от миналата седмица, когато служител на американското генерално консулство в Истанбул Метин Топуз беше арестуван по обвинение във връзки с мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който пребивава в САЩ. На Топуз са предявени обвинения в шпионаж и опит за подкопаване на конституционния ред в страната. 

Турция последва примера на САЩ, като заяви, че също временно спира всички неимиграционни визови услуги във всички турски дипломатически обекти в САЩ.

Напрежението между САЩ и Турция се покачва заради американската подкрепа за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, които са смятани от Анкара за продължение на забранената Кюрдска работническа партия.

Турция също така настоява САЩ да екстрадират ислямския духовник Фетуллах Гюлен във връзка с опита за преврат през юли 2016 г.
Коментари: 0