Юнкер: Brexit без сделка ще доведе до „упадъка“ на Великобритания

Думите на председателя на ЕК идват при повишено напрежение между двете страни

Юнкер: Brexit без сделка ще доведе до „упадъка“ на Великобритания

Снимка: БТА

Ако има Brexit без сделка, това би довело до „упадъка“ на Обединеното кралство и „отслабване на източниците на растеж“ на континента. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Politico.

В интервю от понеделник във френското издание Los Echos, той коментира, че „не е приел“ играта на обвинения покрай Brexit и опита на Великобритания за „фиксиране на евентуален неуспех на преговорите върху Европейския съюз“. Юнкер добави, че „първоначалният грях“ е на Лондон, а не на Брюксел.

Думите на председателя на ЕК идват при повишено напрежение между двете страни, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск обвини британския премиер Борис Джонсън, че играе „глупава игра на обвинения“ за Brexit и поиска да узнае истинските намерения на Обединеното кралство.

Това се случва след разкриването от британска страна на телефонен разговор между Джонсън и германския канцлер Ангела Меркел, от съдържанието на който става ясно, че Лондон обвинява Берлин за прекратяването на преговорите. Служител в Даунинг стрийт заяви пред репортери, че германският лидер е казала на Джонсън, че Великобритания не може да излезе от ЕС без да остави Северна Ирландия в митнически съюз с Блока. Това „означава, че по същество сделката сега е по-невъзможна от всякога“.
Коментари: 0