Юнкер определи еврокритика Орбан като „герой”

Думите му идват след критичната кампания на унгарското правителство срещу него и Брюксел

Юнкер определи еврокритика Орбан като „герой”

Снимка: БТА

2294 ~ 1 мин. четене
„Познавам го от втората половина на 90-те, когато за първи път стана премиер. По-рано му се възхищавах за смелостта, която показваше, още докато съветската армия все още беше разположена в Унгария. За мен той винаги е бил герой” – това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в интервю за полското издание Rzeczpospolita, цитирано от агенция „Фокус”. 

Юнкер подчерта още, че има добри лични отношения с Орбан и изрази увереност, че той ще каже същото за него. 

Думите идват след критичната кампания на правителството на Орбан, насочена срещу Юнкер и Брюксел. Действия, които в крайна сметка доведоха до оттегляне на управляващата партия „Фидес“ от Европейската народна партия, на която и председателят на ЕК е член. 

„В продължение на години наричах Орбан, частно, диктатор и той се смееше на това“, разказва още председателят на ЕК, който говори пред медии от Вишеградската група по повод 15-годишното разширяване на ЕС през 2004 г.

Юнкер отрече твърденията, че е пренебрегнал интересите на страните от Централна Европа, докато е на власт. „Как можете да твърдите, че съм против Централна Европа? Направих всичко, което можех, за да позволят на тези страни да се присъединят към еврозоната въз основа на техните постижения“, каза той. 

Коментари: 0