Юнкер: Рискът от „твърд“ Brexit вече се усеща

Изказването на председателя на Европейската комисия доведе до спад в курса на паунда

Юнкер: Рискът от „твърд“ Brexit вече се усеща

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес заяви, че рискът Великобритания да излезе от ЕС без споразумение вече се усеща, а изказването му предизвика понижение в курса на паунда спрямо долара, пише Bloomberg.

При изказването си днес в Европейския парламент в Страсбург Юнкер посочи, че въпросът как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия продължава да е пречка в преговорите между Лондон и Брюксел. Именно затова председателят на ЕК призова Кралството в писмена форма, възможно най-скоро да представи своите предложения за алтернативно решение.

Думите му дойдоха след вчерашната му среща с британския премиер Борис Джонсън, който го увери, че няма да поиска ново отлагане на датата за Brexit, и тя засега остава 31 октомври.

След думите на Юнкер за все по-осезаемия риск от т.нар. „твърд Brexit” курсът на британската лира спрямо долара и еврото се понижи. Към 14 ч. българско време поевтиняването на паунда спрямо долара бе с 0.30%, а спрямо еврото – с 0.07%, но преди това спадът значително по-голям, след което имаше корекция.
Коментари: 0