За нарушенията с къщите за гости трябва да бъдат върнати 4.5 млн. лв.

Нередности са установени и около къщата за гости на бившия зам.-министър на икономика Александър Манолев

За нарушенията с къщите за гости трябва да бъдат върнати 4.5 млн. лв.
4.5 млн. лв. трябва да бъдат върнати на държавата по установените и представени вчера нарушения при една трета от къщите за гости в България, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в сутрешния блок на bTV.

Тя обясни, че проверка е била направена на всички къщи, които са били в период на наблюдение, както и на седем, за които въпросният период е бил изтекъл, но за тях е имало подадени специални сигнали. Сред проверените е бил и имотът на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански. За него е било установено, че не функционира като къща за гости.

„В някои къщи са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%“, каза Танева и добави: „След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта“. Не са открити нередности и с еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата. Бенефициентите, при които има установени нередности, ще трябва да върнат парите, получени от по европейската програма за къщи за гости.

„Вече има доброволно върнати близо 700 хил лв. Всичко останало е обект на съдебни дела”, каза още земеделският министър.
Коментари: 0