За пръв път жена ще управлява Лувъра

Сред задачите, с които ще трябва да се справи новият директор на Лувъра, е повишаването на посещаемостта

За пръв път жена ще управлява Лувъра

Снимка: Unsplash

284 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Лоранс де Кар, която е настоящ директор на парижкия музей „Орсе“, от 1 септември ще стане първата жена, назначена за ръководител на най-големият музей в света – Лувъра. 54-годишната де Кар заменя досегашния директор Жан-Люк Мартинес, който заемаше поста от 2013 г. Директорите на най-добрите обществени музеи във Франция, които също включват Шато дьо Версай и Музея на модерното изкуство Помпиду, се назначават директно от френския президент.

Историк на изкуството и специалист от 19-ти и 20-ти век, де Кар спечели признания за усилията си да разшири изложбените зали на музея „Орсе“ и да внесе по-голямо разнообразие в своите шоу програми.

Изложбата през 2019 г. „Черни модели: От Gericault до Matisse“, която се фокусира върху „забравените“ черни модели, които вдъхновиха френските артистични авангарди, спечели признанието на критиците и се смята за акцент в мандата на де Кар.

„Чрез своите програми музеите трябва да отразяват социалните дебати и по този начин да достигнат до новите поколения“, каза де Кар в скорошно интервю. По-рано тази година тя настояваше картината на Густав Климт в колекциите на музея „Орсе“ да бъде върната на наследниците на еврейско семейство, принудено да я продаде от нацистите през 1938 г. И успя.

Когато де Кар пое поста в „Орсе“ през 2017 г., тя е едва втората жена уредник, ръководила голям парижки музей, заедно със Софи Макарио в Музея Guimet.

Сега тя ще стане първата жена директор на най-посещавания музей в света, откакто е основан през 1793 г. по време на Френската революция.

Де Кар поема властта в труден момент за Лувъра, и то когато броят на посетителите спадна значително заради кризата с коронавируса. Музеят постави рекорд от 10 млн. посетители през 2018 г. През 2020 г. музеят е бил посетен от едва 2.7 млн. души

Коментари: 0