Забраняват колите до един от най-красивите заливи у нас

Той е в топ 10 на най-красивите заливи в света

Забраняват колите до един от най-красивите заливи у нас
Министерството на околната среда и водите настоява да се спре достъпът на автомобили до плажа на залива Болата. Мотивите са, че мястото е част от природния резерват Калиакра и само по този начин могат да се опазят местната флора и фауна. Заповедта да се затвори пътят до плажа, предизвика острото недоволство на хората от съседното село Българево, съобщава "24 часа".

По искане на екоминистерството на Болата вече са съборени две стари и опасни сгради. Пътят към морето е бил затворен от бетонно съоръжение, но жителите на Българево ги премахнаха и предупредиха за масови протести, ако им се забрани да ходят до залива. Според тях, забраната ще пречи на местния поминък и на туризма.

Болата е един от най-красивите плажове в България и е в топ 10 на най-красивите заливи в света. Той е много посещаван през лятото, включително и от чужденци. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че ограничителните мерки са свързани изцяло с опазването на природата.

Жителите на Българево имат конкретни предложения как да се реши проблемът. За днес вече е насрочена среща с представители на министерството, областната администрация и община Каварна.

Коментари: 0