Задълбочаваме ядреното си сътрудничество с Иран

Енергийният министър е уведомила иранските власти за арбитражното решение за АЕЦ \"Белене\"

Задълбочаваме ядреното си сътрудничество с Иран
220 ~ 1 мин. четене

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика за мирни цели беше договорено по време на среща между вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с ръководителя на организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи, съобщават от правителствената пресслужба.

Срещата е част от програмата на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в Техеран. Очакванията са, че по време на разговорите България ще предложи на Иран да закупи оборудването за АЕЦ „Белене“, което Арбитражният съд в Женева присъди да заплатим.

Вероятно разговорите ще бъдат продължени на българска територия, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова са поканили ръководителя на организацията за атомна енергия да посети България. По време на неговата визата ще бъдат обсъдени „технически детайли“ във връзка с бъдещото сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика.

България е предложила още да предложи експертиза на Иран в областта на съхранението на отработеното ядрено гориво.

Според направените досега изявления от страна на премиера Бойко Борисов в момента България има няколко варианта за реактора след решението на Арбитражния съд в Женева –  да продаде реактора, да продаде проекта и да строи централата.

Подкрепи Economic.bg