Захариева и Помпейо обсъждат в САЩ отпадането на визите за българи

Това е първата официална среща между двамата

Захариева и Помпейо обсъждат в САЩ отпадането на визите за българи

Снимка: Facebook

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и българският външен министър Екатерина Захариева ще обсъдят във Вашингтон отпадането на американските визи за български граждани. Това е първата официална среща между двамата по покана на Помпейо. 

"Ще използвам тази възможност освен за важните двустранни отношения, за състоянието в света, което за съжаление, все по-напрегнато става в някои региони, да разговарям и за нещата, които интересуват нас. Мисля, че ще проуча въпроса и в тази посока - и за визите, и за социалната спогодба, и за неща, които съм сигурна, че ще облекчат страшно много вашия живот", заяви Екатерина Захариева, цитирана от БНР.

По време на срещата двамата ще засегнат редица теми, сред които двустранните отношения, изваждането на България от списъка за наблюдение по търговския закон, преминаването на страната ни в по-добрата група 2 по отношение трафика на хора, диверсификацията на енергийните доставки, стратегическите партньорства в областта на отбраната и въоръжените сили, както и просперитета и стабилността на Западните Балкани. 

Българският външен министър се срещна и с българската общност във Вашингтон. "В този сложен свят с тежък международен дневен ред няма как да успяваме без нашите най-добри посланици - българите зад граница. Много бих искала повечето от вас да започнат да се връщат в страната. Знам, че още много трябва да направим, за да убедим да започнат да се връщат повече хора, отколкото напускат, но миналата година имаме, за първи път от 27 години, изравняване на хората, които напускат, и хората, които се връщат", посочи тя. 

Според нея българите в чужбина на първо място се интересуват от възможностите за реализация и за работа в България. Не на последно място е и средата, в която живеят и доверието в институциите. "Няма как само доходите да привлекат българите в чужбина да се върнат", категорична е Екатерина Захариева. 

За да бъдат по-добре информирани сънародниците ни, българските посолства ще бъдат отворени да дават повече информация за това какви са възможностите за работа и реализация в България.

Коментари: 0