Захариева: Заетостта и образованието ще намалят радикализацията сред младите

Тези мерки очерта като основни в борбата с екстремизма външният ни министър пред колегите си в Талин

Захариева: Заетостта и образованието ще намалят радикализацията сред младите
Радикализацията и екстремизма може да се преборят чрез създаването на заетост и повече перспективи за младите хора, както и чрез подходящи образователни програми. Това мнение изрази вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева пред първите дипломати на страните от Европейския съюз (ЕС) и страните-кандидатки на неформалната среща "Гимних" в Талин.
 
Тя изтъкна, че правителствата трябва да потърсят и да се насочат към причините, пораждащи уязвимост сред по-младото население, предават от пресцентъра на ведомството. Според Захариева, България е последователна в усилията си да се бори срещу тероризма и насилствения екстремизъм. А като част от тази битка, министърът изтъкна, че страната ни е ратифицирала основните многостранни международни конвенции в областта. 

В тази връзка трябва да се спомене, че страната ни участва и в инициативите по линия на Мрежата за повишаване осведомеността по отношение на заплахите от радикализация. На 27 и 28 март 2017 г. бе проведено посещение в страната на експерти към мрежата, което имаше за цел създаване на механизъм за междуведомствена координация и сътрудничество на местно ниво. 
 
Сътрудничеството между държавите остава важно условие за справяне с рисковете и предизвикателствата, съгласиха се участниците по време на дискусията по тази тема.
 
Захариева изтъкна приоритетното значение на европейската перспектива за страните от Западните Балкани, включително в контекста на рисковете от радикализация и прояви на екстремизъм. Външният ни министър обърна внимание, че са необходими и допълнителни съвместни действия. 

Сред дискутираните теми бе и Близкоизточният мирен процес и последното развитие на ситуацията в Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан.
 
В рамките на неформалната среща на външните министри в Талин българският първи дипломат Екатерина Захариева проведе редица двустранни срещи със свои колеги, а експерти от екипа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз обмениха информация с естонските си колеги.
Коментари: 0