Заплатите на чиновниците в Брюксел се повишават със задна дата

Жан-Клод Юнкер получава 2 пъти повече от Тереза Мей

Заплатите на чиновниците в Брюксел се повишават със задна дата
4244 ~ 2 мин. четене

Еврочиновниците в Брюксел ще получат увеличение на заплатите със задна дата. 55 хил. служители ще получат с 3,3% по-високи възнаграждения, считано от юли тази година, съобщават британски медии.

Коледният бонус на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер ще бъде 5181 евро. След поредното увеличение на заплатата му, през 2017 г. той ще получи общ приход от 390 051 евро за годината. След време пенсията му ще възлиза на 69 336 евро годишно.

Миналата година преди Коледа служителите от ЕС отново получиха увеличение на заплатите, като тогава то бе с 2,4 на сто, а решението пак влезе в сила със задна дата отпреди 6 месеца.

Насред криза, оттегляне на вноската на Великобритания, и нови разходи за бежанците, ЕС ще награди своите 55 хил. служители с увеличение на заплатите с 3,3 на сто със задна дата – от юли 2016 г. Разходите за увеличението са около 18 млн. евро.

Увеличаването на заплатата на Юнкер с 10 362 евро, неговият доход догодина ще възлезе на 324 377 евро. С увеличението годишната заплата на председателя на ЕК става 2 пъти по-висока от тази на премиера на Великобритания Тереза Мей, която получава 167 хил. евро.

Бившият премиер на Люксембург има право също на 48 657 евро за жилище и 17 017 евро за други разходи, което означава общо възнаграждение от 390 051 евро. След като се пенсионира, Юнкер ще получава по 69 336 евро годишно като пенсия. За да успее без сътресения да „премине“ към новите моменти в живота си след приключване на петгодишния му мандат начело на ЕК, Юнкер ще инкасира други 416 284 евро.

Говорител на Европейската комисия заяви, че увеличението на заплатите става по „автоматична формула“, одобрена от евродепутатите и страните членки на ЕС. „Комисията не играе роля, когато става въпрос за автоматични годишни актуализации на заплатите на служителите на ЕС“, подчерта той.

От Евростат отбелязват, че в периода между 1 юли 2015 г. и 1 юли 2016 г. заплатите на държавните служители са се повишили средно с 1.9 на сто. В същото време инфлацията в Белгия и Люксембург е 1.4 на сто. Взети заедно, тези числа водят до автоматична индексация на заплатата с 3.3%.

Миналата година отново точно преди Коледа чиновниците в Брюксел получиха 2,4% увеличение на заплатите си, като решението влезе в сила пак със задна дата от 6 месеца.

Проблемът обаче не е само Юнкер, а цялата йерархия под него. От години се водят дискусии относно брюкселската аристокрация и защо е толкова високо платена.

Аргументът на чиновниците в ЕС е, че са ценни кадри и ако не им се плаща, могат да напуснат. До момента обаче много напуснали няма, а в частния сектор работните места намаляват и безработицата расте, пишат още британските медии.

Подкрепи Economic.bg