Няма време за нови правила преди предсрочните избори

Все повече експерти препоръчват смесена система

Няма време за нови правила преди предсрочните избори
3692 ~ 2 мин. четене

Изборните правила няма как да бъде променени за следващия вот за парламент, ако той е преди лятото. Това стана ясно по време на обществено обсъждане за мажоритарната система, организирано от правната комисия на Народното събрание.

Венецианската комисия към Съвета на Европа, която наблюдава провеждането на избори у нас, позволява промяна в правилата минимум 1 година преди датата на вота.

Въпреки това сценаристите на „Шоуто на Слави” Филип Станев и Тошко Йорданов настояха, че 2,5 млн. българи са поискали мажоритарна система в 2 тура. „Дебатът трябва да бъде как да приведем волята на народа в закон”, категоричен бе Йорданов. И настоя следващите избори за депутати да бъдат по новите правила.

От Патриотичния фронт призоваха да не се внушава, че това е волята на българския народ, защото 4,7 млн. гласоподаватели не са подкрепили референдума.

Когато става въпрос за нещо толкова важно и сложно, и дума не може да става нито за външен натиск на парламента, нито за бързане кога и как да бъдат приети определени закони, отчете политологът доц. Огнян Минчев. „Трябва да се работи спокойно и компетентно”, препоръча Минчев.

„Референдумът е съставка на лечебен препарат. Когато го предозирате, изборът е летален”, предупреди политологът Димитър Димитров.

Мажоритарната система би засилила интереса към купуването на гласове, прогнозираха от асоциация „Прозрачност без граници”.

Смесената система би била по-добро решение, смята експертът по конституционно право проф. Емилия Друмева. Според нея проведеният референдум е показал, че част от народа подкрепя въвеждането на мажоритарна система, което предизвика обсъждането, но това ни връща 27 г. назад.

„За” смесена система са БСП и Реформаторският блок. От ГЕРБ предпочитат чиста мажоритарна система – партията е единствената, която иска парламентът да превърне в закон волята на тези 2,5 млн. души в референдума.

Синдикатите също бяха резервирани „Ние не сме убедени, че точно по този начин трябва да се случат нещата с избирателната система”, отбелязаха от КНСБ.

Подкрепи Economic.bg