Започна процедурата по издаване на Акт 16 на третия лъч на метрото

До края на август ще бъде пуснато движението на метрото от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“

Започна процедурата по издаване на Акт 16 на третия лъч на метрото 5 Снимки

Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова

Държавната приемателна комисия днес започна работа за въвеждане в експлоатация на първите 8 км от третата линия. Очаквам до края на август да пуснем движението на метрото от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в официалния си Facebook профил.

На база доклада, който ще бъде изготвен от Държавната приемателна комисия, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), издава разрешение за ползване на даден строеж - протокол образец 16 или т.нар. Акт 16.

Пускането в експлоатация на третия лъч на метрото беше отлагано многократно. Коронакризата също забави новата линия, но в началото на месец юни министър-председателят Бойко Борисов обеща, че най-късно до края на месец август ще тръгне третата линия на метрото.

Междувременно днес стана ясно, че са започнали тестовете на автоматичните преградни врати на перона на метростанция „Васил Левски“. Системата, която осигурява по-голяма безопасност на пътниците, ще бъде монтирана на 12 станции от първата метролиния. До края на септември ще е оборудвана и метростанция „Опълченска“.

На пероните на третата линия на метрото такава система за сигурност изграждаме заедно със строителството на станциите, уточни Йорданка Фандъкова.

Коментари: 0