Започва обезщетяването на стопани след болестта син език

Преведени са първите 300 хил. лв., съобщи земеделският министър

Започва обезщетяването на стопани след болестта син език

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене

Изплащането на обезщетения за стопани, чиито животни са били засегнати от епидемията от болестта син език през тази година. Това е съобщил земеделският министър Десислава Танева в Сливен, цитирана от агенция Фокус.

Тя добави, че за целта е направена необходимата организация и първите 300 хил. лв. вече са преведени към областните структури. Имало е забавяне в обработката на документи и част от исканията ще бъдат прегледани до понеделник. Прегледаните заявления а вече са върнати по областните дирекции на безопасност на храните.

Общата сума, която е заделена за обезщетения преди актуализацията на бюджета е 1,5 млн лева. В актуализацията има заложени още 2 млн. лв, които трябва да послужат за пълното обезщетяване на всички засегнати стопани.

Напомняме, че в четвъртък бе освободен зам.-изпълнителният директор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) Радослав Карабаджаков, чиито ресор бе именно здравеопазването на животните. Основен мотив за кадровото решение бе бездействие на институцията, което е спомогнало за бързото разпространение на болестта.

Бившият служебен министър на земеделието и настоящ заместник – Васил Грудев, поясни, че ситуацията е овладяна, но по естествен път и поради понижението на температурите, а не след целенасочени действия на Агенцията.

Танева коментира още, че предвид кризата в животновъдството, първият свикан Консултативен съвет ще бъде по въпросите в този сектор. В петък е проведена среща с представители на всички браншови организации по сектори, за да бъде представен политическия кабинет на ведомството.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg