Започваме строежа на най-големия комплекс в Бояна

Инвестирайте в имоти, но много внимателно

Христо Чепишев, строителен предприемач:

Започваме строежа на най-големия комплекс в Бояна
7874 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Христо Чепишев е строителен предприемач с над 15 години опит. Построил е над 200 апартамента и 20 къщи. Най-мащабният му проект до момента е луксозният жилищен комплекс "Еделвайс" 1,2 и 3 в кв. Бояна, София. Планира изграждането на няколко нови жилищни проекта и луксозна офис сграда от клас А+. Economic.bg разговаря с него за бъдещето на пазара на недвижими имоти в София и предстоящите му мащабни инвестиции.

Г-н Чепишев, на какъв етап е строителството на вашия нов проект в кв. Бояна - „Еделвайс 3”, и кога ще бъде завършен?

„Еделвайс 3” ще е готов като груб строеж до края на годината, а до средата на 2017 г., най-късно през есента, вече ще е напълно готов за експлоатация. Това е един от хубавите проекти в кв. Бояна, който се появи на пазара последната година и съм много доволен от това, което се получава.

Какъв процент от жилищата в "Еделвайс 3" вече са закупени и ще се покачат ли цените?

Близо 10% от имотите в „Еделвайс 3” вече са продадени. Да, цените ще се покачат умерено - с около 7-10% до края на строежа.

През 2017 г. ви предстои първа копка на нова бизнес сграда, къде ще бъде тя?

Първата копка на строежа на бизнес сградата ще направим януари 2017 г. Цялата инвестиция в проекта е 20 млн. евро. Офис имотът се намира на бул. „Цариградско шосе” точно до „Интер Експо Център”. Сградата е от стандартната категория А+, ще е 15 етажа, 22 000 кв. м. С моя екип работим здраво по проекта, правим бизнес плана за презентация пред банката, която ще осигури финансирането. Работим с три банки, които да оценят бизнес плана, но не мога да кажа кои са те, ще видим коя ще бъде партньор в нашия проект. Защото банката всъщност е партньор на предприемача.

Ще изграждате още няколко жилищни комплекса – къде и кога?

Стартирам нов голям проект през 2017 г. в кв. Бояна. Смело мога да кажа, че това ще бъде най-големият реализиран в квартала проект. Инвестицията в него възлиза на 50 млн. евро. Вече тече конкурс между моите роднини и приятели за името на комплекса, надявам се до другата седмица да сме готови. Проектът е голям на много хубаво място и ще го видите съвсем скоро. Строежът ще започне през втората половина на 2017 г., очакваме още административни разрешения, после има още 6-7 месеца проектиране, бизнес план и преговори с банките и започваме. Очаквам да реализираме и 4-те етапа на проекта в най-кратък срок от 4 години, а ако пазарът се движи бавно ще го изградим за 8 години или по 2 години на етап.

Как се развива пазарът на недвижими имоти в София?

Пазарът се развива с умерен оптимизъм. В средата на годината мислехме, че ръстът ще е 10-15%, но сега мога да кажа, че той е 5, максимум 6%. Това е реалността.

Какво очаквате през 2017 г., още ръст?

Очакваме да бъде съвсем малко по-добра от тази и ще сме доволни, ако дори се запази същия ръст като през 2016 г. Фантастичен ръст няма да има, а само реален, който ще бъде обвързан с лихвите по кредитите. Ако те са в рамките на 3-4%, нормално е ръстът и през 2017 г. да е между 5-6%.

Не се ли наду балонът на недвижимите имоти?

Не, все още не е. Ако пазарът продължава да се развива така умерено, нещата ще са нормални. Инвеститорите са по-предпазливи, отколкото бяха преди. Играчите на пазара са истински и няма случайни елементи, както беше преди кризата. Тогава дали разбира или не, всеки се хвърляше в играта и чак като фалира е разбрал, че е фалирал. Сега вече играчите са от години на пазара и са по-сериозни, успяват да си направят сметката добре, да оценят риска и да преценят дали да го поемат или не. Защото всеки един нов проект - строеж или сграда е риск, и ти трябва да прецениш дали искаш да участваш, или не.

Добър ли е моментът за инвестиции в имоти?

Да, но много внимателно. Например проектът, който започвам сега в кв. Бояна е много голям и ще бъде изграден на 3-4 етапа. Правим 1 етап, анализираме пазара "поема ли", когато се продадат 50% от него ще започнем следващия, така и с 4 и 5 етап. Човек не трябва да поема никакви рискове, да е много внимателен и да знае, че това което направи в момента и не се продаде спира до тук.

Подкрепи Economic.bg