Защо да имаш 5G iPhone е като да караш Ferrari на село?

Притежанието на 5G телефон не означава автоматично по-големи възможности

Защо да имаш 5G iPhone е като да караш Ferrari на село?

Снимка: Unsplash

2687 ~ 3 мин. четене

Apple най-накрая ще пусне своя първи 5G смартфон – днес компанията организира събитието „Здравей, скорост“, на което се очаква да представи четири iPhone модела, поддържащи новия тип безжична мрежа. Обещаната свръхбързина обаче няма да е достъпна за много хора.

5G, или пето поколение безжични технологии, на теория се очаква да предостави 10-20 пъти по-висока скорост на пренос на данни от 4G мрежите.

Използването на iPhone или друго устройство с 5G възможности в днешните мрежи обаче ще е „като да имате Ferrari… но да го карате на село и да не може да вдигнете повече от 200 мили в час, просто защото пътищата не позволяват“, обясни Борис Методиев, помощник директор на изследователската фирма Strategy Analytics, цитиран от Reuters.

Сега предизвикателството пред Apple е да убеди потребителите да инвестират в нов iPhone, но без да им обещава кой знае какво от 5G на този етап.

Настоящите 5G мрежи в САЩ използват предимно нискочестотен безжичен спектър или въздушно пространство, което е по-бавно от високочестотния спектър, но по-надеждно на по-големи разстояния. Според анализаторите ще минат години преди обещаните скорости и безжични технологии да станат масово достъпни.

На отделни места вече има внедрени мрежи от ново поколение. Те са базирани на обхвати от по-нисък спектър и предлагат малко по-високи скорости от 4G. Тук-там има и „среднолентов“ 5G, но поне в САЩ е малко вероятно те да достигнат до три четвърти от американците по-рано от 2025 г., изчислява дългогодишният анализатор на Apple Джийн Мънстър от фирмата за рискови инвестиции Loup Ventures.

Най-бързите скорости, рекламирани от операторите, са тип 5G мрежи, известни като милиметрова вълна или mmWave, които работят на по-къси разстояния. Verizon има най-голямата такава mmWave мрежа в момента, но тя е достъпна само в ограничени области в САЩ.

Въпреки че 5G потребителите на Verizon на теория биха могли да се свържат почти 10 пъти по-бързо от тези в мрежите на Sprint и T-Mobile в САЩ, действително отчетените средни скорости са били далеч по-ниски, според доклада изследователската компания OpenSignal през юни.

Погледнато средностатистически, клиентите на AT&T и Verizon с 5G телефони са забелязали малко по-високи скорости от тези в 4G, според същото проучване.

В Южна Корея и в Китай по-бързите 5G мрежи са по-широко разпространени. Но там Apple ще си съперничи с местни играчи, включително Samsung, която вече има в арсенала си второ поколение 5G телефони, и китайската Huawei, която също разполага с такива устройства, а след американските санкции значително засили маркетинговите си инструменти на местно ниво.

Другото голямо разочарование е, че приложенията за използването на по-високи скорости тепърва трябва да бъдат създадени. В този кръг от технологичния цикъл този проблем звучи като спора за това кое е първо – яйцето или кокошката. Анализаторите напомнят, че интересът към 4G в миналото се подхрани развитието на мобилните услуги на Facebook и YouTube например.

Приложенията, от които ще бъдем зашеметени, които наистина ще се възползват от мрежата, ще бъдат разработени едва след като мрежата и устройствата са налични“, коментира Морган Курк, главен технологичен директор на производителя на телекомуникационно оборудване CommScope.

Потребителите в САЩ, които са най-мотивирани да купят 5G телефон, биха били тези, които просто се нуждаят от нов смартфон в момента и мислят за инвестицията си в дългосрочен план.

„Ако купувате телефон, който ще имате в продължение на три години, ще искате да сте сигурни, че той ще поддържа най-новите мрежи“, каза Джеф Блабър, вицепрезидент на научните изследвания в CCS Insight.

„Сравнително малко ще е това, което ще може да правите на 5G iPhone, което да не можете да направите на 4G iPhone днес.“

Подкрепи Economic.bg