Защо хартиените книги се продават повече от електронните

Жанровете, които се справят добре в печата, включват природата, готварството и детските книги

Защо хартиените книги се продават повече от електронните

Снимка: Pixabay

Предпочитате да четете електронна книга или физическа версия? Това може да ви изненада, но за повечето хора книгата на хартия все още печели.

Издателите на книги във всички формати са реализирали почти 26 милиарда долара приходи през миналата година в САЩ, като печатните книги получават 22,6 милиарда долара, а електронните книги - 2,04 милиарда долара, според годишния доклад на Асоциацията на американските издатели за 2019 г. Тези цифри включват търговски и образователни книги, както и художествена литература.

Докато дигиталните медии разбиват други индустрии като новинарския и музикалния бизнес, хората все още обичат да притежават физически книги, според Мерил Холс, управляващ директор на Асоциацията на книгопродавците в Великобритания.

„Мисля, че балонът с електронни книги се е спукал до известна степен, продажбите се изравняват, мисля, че физическият обект е много привлекателен. Издателите издават невероятно великолепни книги, така че дизайните на кориците често са великолепни, те са красиви предмети “, каза тя пред CNBC.

Жанровете, които се справят добре в печата, включват природата, готварството и детските книги, докато хората предпочитат да четат криминалета, романтични романи и трилъри на електронния четец, според Nielsen Book International.

Измина повече от десетилетие откакто Amazon пусна Kindle, но според Холс има тенденция хората да искат да избягат от кераните.

"По-трудно е да имаш емоционална връзка с това, което четеш, ако е на е-четец", казва още тя.

Любопитно е, че и младите хора предпочитат хартията. Шестдесет и три процента от физическите продажби на книги във Великобритания са на хора под 44 години, докато 52% от продажбите на електронни книги са на лица над 45 години, според Nielsen.

Подобна е картината в САЩ, където 75% от хората на възраст от 18 до 29 години твърдят, че са чели физическа книга през 2017 г. - по-високо от средната стойност от 67%, според Pew Research.
Коментари: 0