Защо пием шампанско на Нова година?

Вижте кои са най-подходящите добавки за него

Защо пием шампанско на Нова година?

Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан. В продължение на векове, там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско, съобщават от foodpanda. 

До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известният монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъкът му.

Луи XV, постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски, е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.

Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, с хубавата напитка си отива и с хубава храна.

Ето и шест от най-подходящите добавки:

- Пармезан

- Черен трюфел

- Сьомга

Горски плодове- къпини, малини, ягоди

- Крем брюле или шоколадов мус

Скариди с мента

Коментари: 0