Заведенията искат държавата да им помага и след като отворят

Доставките представляват едва между 5 и 7% от оборота, казват от бранша

Заведенията искат държавата да им помага и след като отворят

Снимка: Красимир Свраков

Държавата трябва да продължи с помощи за бранша и след отварянето на заведенията. За това настоя председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в интервю за „Фокус“. „В момента нищо не се движи наникъде, така че възстановяването ще е много бавно и ще трябва задължително помощта от държавата да продължи и след отварянето на бизнеса, не само на нашия“, категоричен е той.

Възстановяване на бранша и в България, и в целия ЕС се очаква през лятото на 2022 г., каза още той, като отбеляза, че това ще зависи и от темпа на ваксинация. Алибегов обясни, че ресторантите, които работят само чрез доставка на храна са на загуба.

„Доставките са между 5 и 7%, а в някакъв много добър случай 10% от оборота на търговския обект“, уточни той. Помощта от НАП, която е договорена с Министерство на икономиката и Министерство на финансите, е добра, но идва бавно. Това забавяне създава проблеми на фирмите, допълни председателят на Българската асоциация на заведенията.

Към момента затвореният бизнес може да кандидатства за помощ от 20% от оборота си. Средствата идват по линия на НАП, по мярката „Запази ме“ (по която се изплащат по 24 лв. на ден компенсация на служителите), както и по първия обявен от правителството инструмент „60/40“.

Според една от последните заповеди на Министъра на здравеопазването заведенията за хранене ще могат да отворят на 1 март, а нощните клубове евентуално 14 дни по-късно, ако не се повиши рязко процентът на новозаразени. В свое интервю за bTV от тази сутрин обаче главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че не може да каже дали заведенията ще отворят на 1 март. „Два три дена преди датата можем да кажем дали има риск, или не“, коментира той.

От бранша също очакват окончателно решение в следващата седмица.

Коментари: 0