САЩ официално се върнаха в Парижкия пакт за климата

Байдън обеща пътна карта за постигане на нетни нулеви емисии в САЩ до 2050 г.

САЩ официално се върнаха в Парижкия пакт за климата

Снимка: Pixabay

Съединените щати се върнаха официално към Парижкото споразумение за климата днес, давайки нов тласък на световната борба срещу глобалното затопляне. Междувременно администрацията на Джо Байдън планира драстично намаляване на емисиите през следващите три десетилетия.

Учени и чуждестранни дипломати приветстваха завръщането на САЩ към договора. „Вик за оцеляване идва от самата планета", каза Байдън в своето встъпително обръщение.

Вик, който не може да бъде по-отчаян или по-ясен."

След като близо 200 държави подписаха пакта от 2015 г. за предотвратяване на катастрофални климатични промени, Съединените щати бяха единствената държава, която напусна. Бившият президент Доналд Тръмп предприе стъпката, твърдейки, че действията по климата биха стрували твърде много.

Американският пратеник по въпросите за климата Джон Кери ще участва във виртуални събития в петък, за да отбележи повторното влизане на САЩ в пакта.

Байдън обеща да начертае път към нетни нулеви емисии в САЩ с хоризонт до 2050 г. Учените казаха, че целта е в съответствие с необходимото, като същевременно подчертават, че глобалните емисии трябва да спаднат наполовина още до 2030 г., за да се предотвратят най-опустошителните въздействия от глобалното затопляне.

Кери, заедно с вътрешния съветник по климата на Байдън, Джина Маккарти, създават нови разпоредби и стимули, насочени към ускоряване на внедряването на чиста енергия и преминаване от изкопаеми горива.

Коментари: 0