Депутатите измениха процедурата при покупка на автомобил

Продавачите ще имат възможност да отпишат от КАТ продадените коли

Депутатите измениха процедурата при покупка на автомобил

Снимка: Economic.bg/Архив

13448 ~ 1 мин. четене

Собствениците на автомобили ще могат да уведомяват КАТ, когато са продали колата си. Тази промяна в Закона за движение по пътищата приеха на второ четене днес депутатите. С нея се дава възможност на собственика на автомобил, който го е продал и прехвърлил до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата в срок в КАТ, да подаде копие от документа за продажба в Пътна полиция до края на 2023 г. и така да отпише автомобила от свое име.

Основната причина за приетата промяна е, че има много купувачи, които решават да не регистрират новозакупените си автомобили и те продължават да се водят на стария собственик като съответно и глоби понякога се трупат на името на продавача.

С новите промени след подаването на документа от продавача регистрацията на автомобила ще се прекратява служебно, а в автоматизираната информационна система от отдел „Пътна полиция“ ще се вписват данни за купувача, номер и дата на документа за прехвърляне на собствеността. Ще бъде издадено и удостоверение, в което ще се съдържа информация за датата на прехвърлянето и тази, на която служебно е прекратена регистрацията.

Вносителите на поправките, в лицето на ГЕРБ, подчертават, че при недопросъвестни купувачи няма законов ред, по който продавачът да защити правата си. Налице били дори случаи, в които български граждани са осъдени за престъпления, извършени с пътни превозни средства, чиито настоящи собственици не са изпълнили задължението си да сменят регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Разпоредбите ще се прилагат и когато собствеността на пътното превозно средство е прехвърлена на лице, което не е български гражданин или договорът е сключен извън територията на Република България.

Подкрепи Economic.bg