Здравната каса ни налага лимит за боледуване

Болничните легла стават тясно профилирани

Здравната каса ни налага лимит за боледуване

Болниците, които работят с договор към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обричат пациентите да чакат да бъдат настанени за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени. Това са промените в новата здравна карта, по която лечебните заведения у нас вече работят.

Това предупреждават от сдруженията на частните и на общински болници, пише "Труд". Причината е, че болничните легла стават тясно профилирани.

"Така, ако пристигне родилка с патологична бременност, ние не можем да я настаним на което и да е легло в отделението по акушерство и гинекология, а точно на легло, определено за тази патология. Ако то вече е заето, според здравната карта трябва или да върнем жената, или болницата да я приеме за своя сметка", обясни д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

По думите му профилирането на легла означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК няма да възстанови разходите за лечението му.

Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20% и 90%. Това коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилките и онкоболните. При последните ще се формират големи листи на чакащите за лечение, тъй като според новите изисквания, редица техни заболявания ще могат да се поемат от много малко болници в страната, предупреди д-р Болтаджиев.

По думите му предстои драстично ограничаване на достъпа на българите до здравни грижи и до дълги листи с чакащи пациенти.

Коментари: 0