Здравната криза е “шансът на века” за Китай да блесне ярко

Това е първата международна криза, при която Китай активно играе глобална лидерска роля

Здравната криза е “шансът на века” за Китай да блесне ярко

Снимка: БТА

3137 ~ 3 мин. четене
Пекин увеличава меката сила, поемайки водеща роля в глобалната коронавирусна криза в общественото здраве. Ходът идва на фона на драстичния спад на ежедневни нови случаи на заболели от Covid-19 в Китай и острия ръст в САЩ, пише CNBC. 

През последните седмици китайският президент Си Дзинпин активно комуникира с лидери от цял свят, призовавайки за глобална координация при управлението на коронавирусната пандемия. Междувременно китайски здравни експерти споделят опита си със свои колеги от други страни във видеоконференции. 

“Това е първата международна криза, при която Китай активно играе глобална лидерска роля и в частност контрастира със САЩ, които пренебрегнаха международното сътрудничество и инвестираха повече политически капитал в критики срещу Китай, че е позволил огнището да се разпространи”, коментират анализатори от Eurasia Group в доклад тази седмица.

В социалните и държавните медии Китай продължава да промотира доставките си на медицински консумативи в тежко засегнати страни в Европа и Африка.

Китайските служители използват и Twitter – иначе блокиран в страната – за да разгласяват усилията на Пекин. Те се хвалят с успеха на Китай в овладяването на епидемията в страната, въпреки че първоначалните доклади за вируса бяха посрещнати с погрешни стъпки.

“Мисля, че това е възможността на века за Китай да изгради доверие в света – нещо, което се оказа трудно за издигащата се нация досега – и да възстанови международния си имидж. Китай не (иска да) губи възможност като тази”, Кию Джин, доцент по икономика в LSE.

Тя коментира още, че кризата в областта на общественото здравеопазване може да бъде „възможността на века“ за Китай да укрепи мястото си като глобална сила.

Но втората по големина икономика в света няма да може лесно да постигне своите амбиции, според консултантската компания Eurasia Group и припомнят, че държави като Холандия, Испания и Турция са открили дефекти в маски и тестове от Китай и този неуспех няма да е последен. 

„Международна дипломация за местна публика“

Китайската дипломация, дори тази в Twitter,  е предназначена не само за световната аудитория, но и за вътрешната. Анализатори на Eurasia Group смятат, че подчертаването на лидерството на Китай в тази ситуация постига две важни политически цели за Си.

“Първо, той потвърждава твърдението си за превъзходството на модела на управление на Китай – стъпка срещу някои вътрешни критики срещу агресивните мерки за ограничаване и заглушаване на ранните предупреждения за епидемията”, посочват анализаторите.

“Второ, тя се вписва в патриотичните настроения у дома, обединявайки подкрепа за Пекин, в момент, когато Си превежда икономиката през болезнена година. Много от разговорите на Си с чуждестранни лидери са фокусирани върху поддържането на отворени вериги за доставки и търговия, но и на помощ”, отбелязват още те. 

Но тези усилия разкриват също несигурността и слабостите на Китай, смятат Райън Хас и Кевин Донг от Brookings Institution. 

“Те служат като напомняне за смъртоносния първоначален отговор на Китай срещу избухването на вируса в Ухан”, написаха експертите в неотдавнашна публикация в мрежата. “Признавайки този риск за репутацията, китайските пропагандисти трескаво се опитват да пренапишат разказа на COVID-19, за да поставят своите лидери в благоприятна светлина.”

Всичко това поставя двете най-силни държави в света в повествователна война, подчертавайки геополитическото съперничество и подклаждайки бъдещото напрежение.

Спънки у дома 

Въпреки че голяма част от “позирането” пред света е с цел да се обгрижи местното население, това може и да се окаже нож с две остриета. 

Например, Пекин омаловажи думите на говорителя на китайското външно министерство, който сподели в Twitter конспиративна теория, че вирусът е донесен в град Ухан от САЩ. Това се превърна в нещо като “негова война на думи със САЩ и рискува да излезе от контрол”, заяви Eurasia Group.

Новините за щедрата помощ на Пекин също не винаги биват добре приети у дома, тъй като кризата влошава равенството на доходите в Китай, добавят консултантите.

“Това ще подейства като ограничение на мащаба на помощта на Пекин... Китайските служители открито казаха, че един от критериите им за предоставяне на помощ е как тези потенциални получатели са се отнасяли към Китай в миналото”, коментират още от Eurasia Group.

Според тях помощта на Китай цели постигането на определени стратегически цели за страната. Европейският съюз в частност отдавна е предпазлив към усилията на Пекин за изграждане на отношения с по-малки икономики и такива, които обмислят членство в общността. 

Неотдавна Жозе Борел, върховен представител на ЕС по външната политика, повдигна този въпрос в болг публикация, предупреждавайки за т.н. “повествователна битка” в контекста на кризата с общественото здраве. 

“Китай агресивно прокарва посланието, че за разлика от САЩ, той е отговорен и надежден партньор”, написа Борел и добави: “Трябва да сме наясно, че има геополитически компонент, включващ борба за влияние чрез замайване и “политика на щедростта”. 

Подкрепи Economic.bg