„Жан-Клод Юнкер лично благослови газовия хъб „Балкан”

Бойко Борисов, министър-председател на България

Цитат на деня:

„Жан-Клод Юнкер лично благослови газовия хъб „Балкан”

„Жан-Клод Юнкер лично каза, че този път благославя хъб „Балкан”. Това каза премиерът Бойко Борисов в изказването си на Първата среща на високо равнище между държавите членки на ЕС и на Лигата на арабските държави (ЛАД) в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Газовият хъб е по европейски образец, той гарантира същите количества, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България, каза още българският премиер, добавяйки, че е важно в проекта за газов хъб да участват големи и мощни компании. „Искам да привлечем колкото се може повече големи участници, компании в Саудитска Арабия правят големи газопроводи”, добави премиерът.

Той коментира, че до юни се очаква да започне първата копка на интерконектора с Гърция, който е важен за диверсификацията на газовия хъб Балкан. 

„Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не трябва да изпускаме възможността да сме част от магистралата. Това са прекрасни проекти - Кипър също има огромно находище на газ, но там пазят и турски кораби. Ако нямаш тръби, по които да се прекара газ, само ще слушаме, че някъде са открили газ. Ако няма хъб, думата ''транзит'' е образно забранена. ЕС знае, че ние се борим за него, за да остане същото количество газ, което имаме и сега. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме”, обясни Борисов.

Той добави, че заедно с гръцкия премиер Алексис Ципрас са обсъдили възможността за четиристранна среща - Сърбия, Македония, Гърция и България. С колегите вървим много напред. Казах му, че до юни ние ще направим първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан", каза още Борисов.

Коментари: 0