На фона на „жълтите жилетки“ популярността на Макрон расте

32% от французите подкрепят президента

На фона на „жълтите жилетки“ популярността на Макрон расте

Снимка: БТА

На фона на нестихващи протести на „жълтите жилетки“ всеки уикенд в последните месеци популярността на френския президент Еманюел Макрон се възстанови до нивото от началото на протестите. Обратно протестиращите губят все повече подкрепа въпреки че обявиха свои кандидати за евродепутати.

Делът на хората, които смятат Макрон за добър президент е нараснал този месец на 32 процента, колкото беше неговата популярност, когато започнаха протестите в средата на ноември, сочи анкета на социологическата агенция "Одокса".

Рейтингът му на одобрение постепенно се повиши, след като по време на разгара на протестите в Париж и други френски градове през декември падна до 27% - най-ниското ниво от началото на неговото президентство.Според допитването 55% от французите смятат, че протестите трябва да спрат. Това е първият път от началото на демонстрациите, когато явно мнозинство подкрепя прекратяването им, предава БТА.

Данните показват, че протестите имат одобрението на 45 процента от хората, което е понижение в сравнение с януари, когато подкрепата за тях е била 55%.Проучването е било проведено по интернет на 20-21 февруари за радио "Франс ентер" и сп. "Експрес" и в него са участвали 1000 души от цяла Франция.
Коментари: 0