НАП е запечатала над 200 търговски обекта от началото на 2019 г.

Те не са издавали касова бележка на клиентите

НАП е запечатала над 200 търговски обекта от началото на 2019 г.

Националната агенцията за приходите (НАП) е запечатала над 200 търговски обекта от началото на 2019 г., съобщиха от приходната агенция. Сред тях са магазини, барове, дискотеки, спортни клубове, хотели, бензиностанции и дори ветеринарна клиника.

Причината за затварянето е неиздаването на касова бележка, което според действащото законодателство е основание за запечатване за срок до един месец, припомнят от НАП. Освен временното затваряне на обектите, на собствениците им са наложени и глоби, достигащи до 2000 лв. за всяко нарушение.

От началото на зимния туристически сезон фискалният контрол на НАП извършва масови проверки в зимните курорти и областните градове, като на някои места в страната патрулират униформени служители. Фискалните агенти използват специален софтуер за наблюдение от разстояние на оборотите на определени рискови търговци, чиито приходи значително се различават от обичайните за съответния бранш и територия.

„Засилваме контрола в зимните курорти и централните части на областните градове. Запечатването на обекти за срок до 1 месец е тежка и неприятна мярка за търговците, която обаче може да бъде избегната с издаване на касова бележка за всяка покупка“ каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков по повод проверките. 

Коментари: 0