Желязков: До май месец новата билетна система на БДЖ ще е достъпна за 111 гари

В ход е и обществена поръчка за 30 автоматизирани билетни машини

Желязков: До май месец новата билетна система на БДЖ ще е достъпна за 111 гари

Снимка: Economic.bg/Архив

До май месец новата система на БДЖ за продажба на билети онлайн ще бъде достъпна за 111 жп гари в страната. Това обяви министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков по време на парламентарния контрол днес. „В ход е и обществена поръчка за доставка на 30 броя автоматизирани билетни машини, които да бъдат разположени на основните гари в страната“, каза още той, цитиран от "24 часа".

Припомняме, че през месец октомври миналата година БДЖ пусна в пълна функционалност новата билетна система. Тя реално трябва да надгради пилотния проект на дружеството за онлайн продажба на билети, който бе осъществен през 2013 г. от държавната „Информационно обслужване“. Той обаче е силно ограничен до няколко определени влака, а освен това преди пътуване задължително трябва да се мине през каса, за да се чекира предварително принтирания онлайн билет. Това утежнява процедурата и не намалява опашките.

По време на изказването си министър Желязков отбеляза, че през 2019 г. е въведена и допълнителна услуга за достъп на клиентите до точна информация за движението на влаковете и създаването на онлайн платформа „БДЖ live“. Освен това пътниците имат възможност и за маршрутизиране на пътуването с влак по километри, времетраене, връзки във възелни гари и прикачване, и номера на влаковете в Google maps чрез услугата Google Transit.

През настоящата година няма жп линии или участъци, по които движението на пътнически влакове да е преустановено или редуцирано, не се предвиждат подобни действия и за следващия период 2020-2021 г. „В участъците Калотина-Станянци, Алдимировци – Бели брег, Дупница-Бобов дол, Батановци и Нова Загора, Симеоновград се движат само товарни влакове, пътническото движение е преустановено преди години поради изключително слаб пътнически поток“, уточни Желязков.

Коментари: 0