Инвеститорите купуват „от страх“ и не чакат доходност

Коронавирусът прави пазара непредвидим и кара играчите на него да не взимат рационални решения

Инвеститорите купуват „от страх“ и не чакат доходност

Снимка: pexels.com

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Глобалните акции станаха трудно предвидими след регистрирането на първите случаи на COVID-19 в Европа миналия месец. Акциите се разпродадоха бързо, но все пак част от загубите бяха възстановени след намаляването на лихвените проценти от Фед и обещанията за финансова помощ, пише CNBC.

„Ако някой удря по масата и казва: „Ще стане това, това и това“, то той е заблуден, защото няма как да знаем какво предстои“, каза пред CNBC Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics. Пазарът на облигации беше особено нестабилен в петък сутринта. Референтната доходност от 10-годишните държавни облигации падне под 0.7% за първи път в историята.

Това показва, че инвеститорите търсят по-сигурни активи, защото не знаят какво ще е трайното въздействие на коронавируса. „Държавните облигации на САЩ са най-сигурните инвестиционни убежища. Те са силно предпочитани, когато въпросителните в глобален план растат. Необичайно е, че страхът превзема всичко, дори 10-годишните държавни ценни книжа се поддават на натиска“, сподели Шепърдсън.

Доходността по 30-годишната облигация също достигна рекордно ниско ниво по време на петъчната сесия - 1.28%. „Ако САЩ съобщи, че случаите на коронавируса са станали 3000, доходността на облигациите ще намалее, но това не означава, че някой седи с електронна таблица и прави рационална дългосрочна оценка. Всички разбраха, че инвеститорите купуват от страх“, коментира икономистът.

Заразените с коронавирус Съединените щати за 225 засега, а смъртните случаи от вируса - 12.

Коментари: 0