Жените начело на компании от Fortune 500 вече са 37

Това е рекордно висока бройка, но все още твърде малка

Жените начело на компании от Fortune 500 вече са 37

Мери Бара

Снимка: GM

960 ~ 2 мин. четене
Броят на жените, ръководещи компании от Fortune 500, достигна рекордните 37 бройки, съобщава CNN. Въпреки че броят на жените изпълнителни директори е нараснал, това са все още само 7.4% от фирмите в списъка Fortune 500, класирани годишно от списанието.

Миналата година броят им беше 33, което също отбеляза рекордно нарастване спрямо 24 от 2018 г. И за да поставим наистина нещата в перспектива, преди 20 години имаше само две компании, ръководени от жени, според Fortune.

Новите попълнения в списъка, които поеха ролята на изпълнителен директор от предшественици мъже, включват Карол Томе от UPS от 1 юни, Хейуърд Дониган от Rite Aid, Соня Сингал от Gap Inc., Кристин К. Пек с компания за здраве на животните Zoetis и Дженифър Джонсън от Franklin Resources.

От 37 жени изпълнителни директори някои са лидери на компании, които дебютираха във Fortune 500 за първи път тази година: Барбара Р. Смит, изпълнителен директор на бизнеса с търговски метали Commercial Metals и Назик Кийн, изпълнителен директор на технологичната компания Science Applications International.

Проучване от миналата година от S&P Global Market Intelligence установи, че публичните компании с жени изпълнителни директори или финансови директори често са по-печеливши и имат по-добри показатели за цените на акциите.

Това проучване предполага, че бордовете поставят жените изпълнителни директори и финансови директори пред по-висок стандарт от мъжете, преди да ги наемат. Но въпреки че жените постигат значителни крачки, за да пробият, все още липсва расово разнообразие. Почти всички от тях са бели.

Само три от тазгодишните изпълнителни директори във Fortune 500 жени са жени с различен цвят на кожата, според Fortune: Сингал на Gap Inc., Лиза Су от Advanced Micro Devices и изпълнителния директор на Yum China Джоуи Уат.

Мери Уинстън fj Bed Bath & Beyond беше първата чернокожа жена, станала изпълнителен директор на компания от Fortune 500, откакто Урсула Бърнс от Xerox се оттегли преди няколко години. Няма обаче нито една жена изпълнителен директор от латиноамерикански произход.

От изданието подчертават още, че повечето жени в списъка на Fortune 500 ръководят компании, които са в дъното на класацията. Според Fortune, само седем жени ръководят компании от Fortune 100.

Най-голямата компания, управлявана от жена, е General Motors - начело с Мери Бара (на снимката).


Подкрепи Economic.bg