МВФ занижи прогнозата си за растеж

Рецесията в Испания ще продължи и през следващата година, прогнозират експерите на фонда

17:07 16.07.2012

Рисковете пред глобалния икономически растеж се увеличават. Това се казва в доклада към шестмесечието на  годината, изготвен от екпертите на Международния валутен фонд (МВФ). Очаква се глобалната икономика да отчете ръст от 3,5% през тази година и от 3,9% през 2013 година.

Предишната прогноза на МВФ беше за икономически растеж от 4,1%.Това е втора поредна ревизи надолу на очакванията на МВФ за глобалния икономически разтеж. Слабият ръст на развиващите се пазари е в основата на очакваното по-бавно подобрение на глобалната икономика.

Финансовата институция предупреди за рисковете за световния пазар, особено тези, които идват от Европа, и намали своята прогноза за икономически ръст. Според фонда в момента световната икономика изглежда по-слаба в сравнение с преди три месеца.

По-нисък от очаквания ще бъде ръстът на икономиката в САЩ, Великобритания и Франция.

От фонда прогнозират, че икономиката в Испания ще продължи да е в рецесия и през 2013 година. Очаква се тя да се свие с 1,5 процента тази година и с още 0.6% през 2013 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | криза | глобална икономика | рискове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини