Британските заводи увеличават запасите си преди Brexit

Засега това повишава промишления индекс на страната, но по-късно през годината се очаква спад

Снимка: Pxhere
15:32 02.01.2019
Подготвяйки се за граничните забавяния заради Brexit, британските заводи са увеличили запасите си през декември и така са довели до повишаване на производствения индекс Purchasing Managers’ Index (PMI) за Обединеното кралство.

През декември показателят е достигнал 54.2 пункта в сравнение с ревизираното нагоре ниво от 53.6 пункта през ноември. Равнището за последния месец на 2018 г. е най-високото от шест месеца насам и надхвърля прогнозите на всички икономисти, участвали в предварително проучване на агенция Reuters.

Анализаторската компания IHS Markit, която изчислява равнището на индекса PMI за различните страни, посочва, че подобрението на показателя за Обединеното кралство не предвещава голямо подобрение във все по-нестабилната икономика на страната. От IHS обясняват, че повишаването на индекса се дължи до голяма степен на производителите, които се запасяват с материали и завършени стоки.

„Каквото и да било позитивно влияние върху индекса PMI вероятно ще е краткосрочно и какъвто и напредък да има в средносрочен план, той ще бъде стопен по-късно през 2019 г., когато запасите намалеят или бъдат изчерпани”, коментира директорът на IHS Markit Роб Добсън.

Много британски производители трупат запаси, за да се предпазят от риска да има забавяния по митниците след 29 март тази година, когато Великобритания трябва да излезе от ЕС. Премиерът Тереза Мей продължава да се бори да преодолее опозицията от страна на собствената ѝ Консервативна партия срещу договореното с Брюксел споразумение за Brexit. Тъй като засега обаче британските депутати е малко вероятно да подкрепят документа, расте рискът да се стигне до т.нар. „твърд Brexit” и да няма преходен период след 29 март, през който между Кралството и Блока да останат отворени.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | промишленост | Brexit | Брекзит | заводи | Тереза Мей | запаси | излизане на Великобритания от ЕС | британска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини