Британският парламент ще гласува нарушило ли е правителството правилата му

Заседанието идва дни преди насрочения за другата седмица вот да се приеме ли споразумението с Брюксел

Проевропейски демонстранти вчера протестираха пред сградата на британския парламент срещу Brexit
Проевропейски демонстранти вчера протестираха пред сградата на британския парламент срещу Brexit
Снимка: БТА
Британските депутати ще гласуват днес дали правителството е нарушило правилата на парламента, отказвайки да публикува правния съвет, който е получило за споразумението за Brexit, пише BBC.

Според опозиционните партии, ограничавайки информацията, министрите на Тереза Мей са игнорирали обвързващо решение на Камарата на общините (Долната камара на парламента) за публикуване на правния съвет в пълната му цялост. От кабинета на британския премиер обаче настояват, че публикуването на конфиденциален съвет не съвпада с националния интерес на Обединеното кралство.

Днешното парламентарно заседание идва само дни преди насроченото за другата седмица гласуване от страна на народните представители дали да подкрепят сключеното между Лондон и Брюксел споразумение какви да са политическите и икономическите им отношения след Brexit. Предвидено е днешният парламентарен дебат да продължи осем часа, като се очаква Мей да заяви, че Островът е на път да си осигури по-добро бъдеще извън ЕС и че нейното споразумение връща на Лондон контрола върху границите, законите и парите на Обединеното кралство.

Въпреки че британският премиер от седмици се опитва да убеди парламента в това, тя се сблъсква с опозиция от страна на депутати от всички страни, включително от поддръжниците и противниците на Brexit от собствената ѝ Консервативна партия. Според народните представители е възможно да се постигне по-справедливо за Лондон споразумение с Брюксел от сегашното. Освен това те смятат, че британските граждани трябва да имат право чрез нов референдум да подкрепят или отхвърлят сделката между Великобритания и ЕС.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | Брюксел | Brexit | Брекзит | Тереза Мей | излизане на Великобритания от ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини