Част от парите от концесията на Летище София ще отидат за БДЖ

Това гласуваха депутатите днес

20:30 29.11.2018
Част от парите от концесията на Летище София ще отидат за БДЖ и за железопътната инфраструктура. Това решиха окончателно депутатите днес. По закон приходите от приватизация и концесия трябва да отиват в Сребърния фонд, но в този случай се направи изключение. 

За финансиране на държавната железница с парите от концесията се говореше в последната година. В интервю за Economic.bg изпълнителният директор Владимир Владимиров уточни, че с концесията трябва да се увеличи капитала в размера на отпуснатата държавна помощ. В момента обаче дружеството се намира в колапс, а поста на Владимиров, както и на другите двама в „Холдинг БДЖ“ – Владимир Занчев и Филип Алексиев, са под въпрос.

"Първо, 700-800 милиона е еднократната такса, която се плаща на държавата, след което имате годишната печалба - 15 милиона гарантирана или процент от таксите, ако те надхвърлят тези 15 милиона", поясни депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, цитира БНР.

Концесията на Летище София е концесия от смесен вид, тъй като освен предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летище, е заложено и строителството на нов летищен терминал за сметка на концесионера. Изграждането трябва да е факт до десетата година от срока на концесията. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | влак | бюджет | концесия | Владимир Владимиров | Летище София | Сребърен фонд