Депутатите приеха окончателно бюджета за 2019 г.

След близо 10 часа дебати парламентът прие окончателно държавния бюджет за следващата година

Депутатите приеха окончателно бюджета за 2019 г.
664 ~ 1 мин. четене
Депутатите приеха окончателно държавния бюджет за 2019 г. след 10-часови дебати в парламента. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е оптимист за неговото изпълнени, защото обществото „ще бъде по-успешно и по-богато през следващата година“.

"Законът за държавния бюджет представлява една прогноза, която, за мен, за следващата година е добра", подчерта той. "Колегите имаха различна визия как да се разпределят разходите", добави той по отношение на опозицията. "Но това е отношението на изпълнителната власт, тя има по конституция запазения периметър да определи чрез разходите на бюджета своето виждане за политика", завърши Владислав Горанов.

Основните акценти в бюджета са субсидията за партиите, която остава непроменена, въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов през миналата седмица в „Шоуто на Слави“, тя да бъде намалена на 1 лв. от получен глас. Без дебати и излишен шум субсидията си остана 11 лв., каквато беше и до момента. 

Парламентът отне правото на омбудсмана Мая Манолова да се движи с кола на НСО.

"Ако случайно няма кола мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", заяви по повода шефката на бюджетната комисия и депутат на ГЕРБ Менда Стоянова.

Депутатите окончателно приеха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да се отдели от Българската академия на науките (БАН) и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Освен това НИМХ ще бъде преобразувано от звено на БАН в юридическо лице. Промяната, заложена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., беше гласувана от народните представители на второ четене.
Подкрепи Economic.bg