Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни:

Фирмите не обърнаха внимание на GDPR и затова не са готови

Според него Комисията е направила достатъчно да информира бизнеса за новия европейски регламент

10:40 28.05.2018
Българските фирми не са готови да работят в съответствие с новия Европейски регламент за защита на личните данни (GDPR). Причината е, че въпреки не малкото разяснения от страна на Комисията за защита на личните данни, бизнесът не е обърнал необходимото внимание. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията Венцислав Караджов.

„Повече от година и половина Комисията използва своята интернет страница за разяснения, а от началото на годината разяснява правилата на място. Въпросът е, че бизнесът не се интересуваше, тъй като за него регламентът не беше акт, който ще се прилага веднага, не обърна необходимото внимание навреме и затова не е подготвен в момента”, каза Караджов.

GDPR влезе в сила на 25 май. Новият регламент е част от пакета за реформи за защита на личните данни на ЕС, включващ още директивата за защита на данните за полицията и органите на наказателноправната система. Регламентът предвижда потребителите да имат улеснен достъп до своите данни, включително повече информация за какво се използват въпросните данни.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фирми | компании | лични данни | GDPR | Венцислав Караджов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини